Habcsók torta
Vannak sarokpontjai a lengyel nyaralásoknak gasztronómiai szempontból, és bizony az egyik ilyen a habcsóktorta ( bezowy tort). Varsóban szerintem minden sarkon lehet kapni, minden elképzelhető ízben, szerintem azok a változatok a legfinomabbak, ahol a savanyaskás gyümölcsök vannak benne, mert azok kicsit ellensúlyozzák a habcsók édességét és a krémsajtos töltelék nehézségét.
Előre szólok, hogy ez egy időigényes sütemény, mert a habcsók szárítása sokáig tart, de ne ijedj meg tőle, mert elkészíteni nagyon egyszerű.
Én pasztőrözött tojásfehérjéből készítettem, mert egyébként is azzal szoktam turbózni a rántottáinkat, omlettjeinket, de frissből is jó lesz.
Hozzávalók, kb 20 cm átmérőjű tortához:
- 180 gramm tojásfehérje - ez kb 6 tojás
- csipet só
- 250 gramm porcukor
- 1 teáskanál rizsecet - borecet, almaecet is jó
- 1 teáskanál keményítő
- mézeskalácsfűszer a tetejére
A krémhez:
- 2 dl 30%os tejszín
- 250 gramm mascarpone
- 10 csepp vaníliás édesítő - vagy 2-3 evőkanál porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
Az összeállításhoz:
- 20-25 dkg cseresznye - fagyasztott vagy befőtt, de lehet meggy, áfonya, eper, földicseresznye, mandarin, narancs, ami épp jól esik, minél fanyarabb, annál jobb lesz
A fehérjéket egy csipet sóval, ecettel elkezdem felverni. Amikor kicsit már fehéredik, hozzáadom apránként a cukrot és keményítőt, amíg kemény hab nem lesz.
Sütőpapírra halmozom két részletben, kb 20 cm átmérőjű körökben. Amelyik nem lett annyira szép, azt kicsit lenyomom középen - ez lesz az alja -, a másikat megszórom mézeskalácsfűszerrel.
A sütőt előmelegítem 120 fokra, 30 percig sütöm a habcsókokat így, majd 100 fokon még egy órát szárítom. Ha kell, akkor még lehet kicsit szárítani, a lényeg, hogy teljesen kemény legyen. Hagyom a sütőben kihűlni.
A krémhez összedolgozom a mascarponet a tejszínnel, az édesítővel és a vaníliarúddal.
A krémet rákenem a kihűlt habcsókra, rászórom a cseresznyét és mehet rá a másik fele.
Megjegyzések