Chili vetés - zacskós módszer
Eljött a január közepe, és én ilyenkor bizony már előveszem a chili magokat. A többi paprikával érdemes még várni, de mivel a chilik lusták és kényelmesek, azokat érdemes időben elindítani.
Több módszerrel próbálkoztam az évek során, ez a zacskós módszer tavaly jött szembe az egyik instagram oldalon, és bizony bejött, úgyhogy idén is ezzel próbálkoztam.
A story onnan indul, hogy nagyon sok magot gond nélkül tudok csíráztatni és nevelni, de a paprikákkal valahogy mindig nehezen ment. Azt hiszem a gond ott van, hogy ki sem csíráznak, és nem ott, hogy nem tudom őket megnöveszteni.
Erre a gondra ajánlják sokan az előáztatást - előcsíráztatást, és szerintem erre egy nagyon kényelmes módszer a zacskózás. Kell hozzá ziplock vagy pattintós uzsonnás zacskó - ezt annyiszor használod újra, amennyiszer akarod -, papírtörlő vagy szalvéta, és természetesen a chili magok.
A zacskó színes felére - az ikeásnak van ilyen, ha mindkét fele áttetsző, akkor lényegtelen melyikre - felírjuk a fajtát és a dátumot, én erre most a zacskót is ráragasztottam. A magok majd a másik oldal felé néznek.
A papírtörlőt bevizezzük, nem kell tocsognia, de legyen nedves. Ráhelyezzük a chili magokat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd beletesszük a zacskóba, és lezárjuk.
Meleg helyre tesszük, naponta ránézünk, hogy nem penészednek-e. Az első pár nap alatt azt kell látni, hogy a magok megszívják magukat vízzel, majd szépen egymás után felpattannak - ez elég sokáig fog tartani. Ha látod, hogy felpattantak, és kezdik növeszteni a levelet és a gyökeret, vedd őket ki és ültesd el.
Fun fact: a chilik megfelelő teleltetés után második évben "robbannak be" igazán, én akkor voltam ezzel sikeres, amikor egy világos, de hűvös helyen tartottam őket, és tavasszal alaposan visszavágtam.
Megjegyzések