Kókuszos, cseresznyés zabszelet
Nos igen, a cseresznyés sütemények némileg tájidegenek így március közepén, de úgy alakult, hogy végre rászántam magam, hogy kitakarítom kis fagyasztót költözés előtt, és az egyik fiókban volt kb 7 kg cseresznye... Azért ne kapjatok a szívetekhez, nem lett mindből sütemény. Egy részéből édesítőszerrel-pektinnel főztem lekvárt, egy másik részből amarettoval lett sült cseresznyelekvár, a maradékból pedig ez a sütemény.
A zabszeleteket valamikor tavaly fedeztem fel magamnak, nagyon nagy előnyük, hogy bármilyen gyümölcsöt, de akár egy üveg lekvárt is remekül fel lehet bennük használni.
A zabszelethez:
- 1 bögre zabpehely
- 2 evőkanál barnacukor
- 1/2 bögre liszt
- 10 dkg kókuszzsír - ez lehet vaj is
- 1/4 bögre kókuszreszelék
- a cseresznye levélből néhány kanálnyi
A töltelékhez:
- kb egy kiló cseresznye
- 1 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál barnacukor
A zabszelethez összedolgozom az összetevőket, morzsás állaga kell legyen, ha összenyomod, akkor egyben kell maradjon. Ha túl száraz, mehet hozzá néhány kanálnyi a cseresznye levéből. A tészta felét lenyomkodjuk a sütőforma aljára, rátesszük a cseresznyét, majd a maradék tésztát a tetejére morzsoljuk. Ide mehet még egy kanál cukor is, ha extra ropogós réteget szeretnénk a tetejére.
150 fokon kb. 30 perc alatt sül át, hagyd teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Megjegyzések