Tres leches - Háromtejes torta
Ezt a süteményt más jó régen kinéztem magamnak, hogy el kellene készíteni. Viszont van egy összetevője, ami úgy tűnik, hogy hiánycikk, mert sehol sem találok: cukrozott sűrített tej. (Illetve most, hogy írom ezt, a neten azt a tippet kaptam, hogy az Auchanban még lehet találni)
Ehhez a sütihez ugyanis többféle tej kell: a már említett cukrozott sűrített tej (condensed milk), ezen kívül cukrozatlan sűrített tej (evaporated milk), ilyet lehet üvegesben kapni az aldiban illetve a Maresi is ez a műfaj; valamint tejszín (és rendes tej).
A kész süti szaftos, nagyon édes - legközelebb tuti kevesebb cukrot rakok bele -, így szerintem bőven mehet a tetejére valami gyümölcs, amivel ezt kiegyensúlyozzátok.
A sütemény:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 dkg liszt
- 1 dl tej
Az áztatáshoz:
- 1 doboz cukrozott sűrített tej
- 2 dl cukrozatlan sűrített tej
- 3 evőkanál tejszín
A tetejére:
- 3 dl tejszín
A süteményhez a tojást szétválasztjuk, a fehérjét a cukor nagy részével habbá verjük, a maradékkal felverjük a sárgáját, hozzáadjuk a vaníliát, tejet, beleforgatjuk a lisztet és a sütőport, majd fellazítjuk a tojásfehérjével. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, hagyjuk a formában pár percet hűlni.
Közben összekeverjük a kétfajta sűrített tejet és a tejszínt, majd villával alaposan megszúrkáljuk a süteményt, és kb. 3-4 részletben a még meleg süteményre locsoljuk (ne vedd ki a formából és nem lesz gond :). A beáztatott süteményt pár órára a hűtőbe tesszük.
Tálaláshoz a tetejére felverjük a tejszínt, és eperrel, áfonyával díszítjük, de hagyományosan mehet rá simán fahéj is.
Megjegyzések