Mézeskalács
11 év kellett hozzá, de végre leírom én is a receptet a saját blogomra, talán Moha sem haragszik meg érte. Az eredeti recept ugyanis tőle van, de minden évben hosszan kattintgatok mire megtalálom.
Az eredmény rögtön puha, puszedliszerűen levegős, de lehet játszani a szódabikarbóna mennyiségével, ha még levegősebbet vagy formatartóbbat szeretnénk.
Én úgy vettem észre, hogy a puhaság titka az, hogy amint bemattul a tészta, lehet is kivenni a sütőből, és hagyni még pár percig a sütőlapon, hogy megszilárduljon.
A tésztát legalább egy éjszakát pihentetni szoktam a hűtőben, így tökéletesen formázható állagot kapok belőle, minimális alálisztezéssel.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 gramm szódabikarbóna
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg cukor
- 25 dkg méz
- 6 dkg vaj
- 2 tojás
A vajat, mézet és cukrot összeolvasztom, majd hagyom kézmelegre hűlni. A tojásokat enyhén felverem. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával és a mézesfűszerrel, majd belegyúrom a tojásokat és a kézmeleg mézes keveréket. Egy elég ragacsos tésztát kell kapnunk a végén, de ne ijedjetek meg, mert a pihentetés alatt keményedni fog.
A tészta letakarva mehet a hűtőbe legalább egy éjszakára. Másnapra szépen megkeményedik, átgyúrjuk, ha kell még hozzá liszt, akkor apránként dolgozzuk bele.
Ha nem akarod mindet felhasználni, ilyenkor lehet kiadagolni zacskókban a fagyasztóba és később használni. Próbáltam már ezt is, ilyenkor előző este a fagyasztott tésztát átteszem a hűtőbe és reggelre lehet vele dolgozni.
Pár milliméter vékonyra nyújtom a tésztát enyhén lisztezett deszkán, majd kiszaggatom. 180 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készülnek el, utána pár pedig még hagyom a tepsin, hogy ne törjem őket el, majd rácson hagyon teljesen kihűlni őket.
Megjegyzések