Citromkrémes pite
Még éppen egy hónapos csúszáson belül vagyok a recepttel, ez egy nagy haladás a blog mostani életében, higyjétek el :)
Amikor ellátogattunk a lajosmizsei citromosba, akkor az a nem titkolt szándékom volt, hogy ezt a pitét mindenféleképpen elkészítem.
Az olasz habcsók nekem új dolog, de annyira bejött, hogy ezentúl csak így fogom készíteni, mert nagyon bejött, nem is tudom, hogy miért paráztam eddig tőle. A habcsók két rétegben került a krémre apró kupacokban, így lett igazán jó magas.
A zsebsárkányt is sikerült végre előszedni a költözős kupacból, szerencsére semmi baja.
Tészta:
50 gramm vaj
100 gramm cukor
150 gramm liszt
1 tojás sárgája
A krém:
3 citrom leve és héja
45 gramm keményítő
3 tojás sárgája
150 gramm cukor
80 gramm vaj
1 bögre víz
A tetejére
330 gramm cukor
1/4 bögre víz
4 tojásfehérje
A tésztát a szokásos módon készítettem: én a vajat le szoktam hidegen reszelni, összekeverem a cukorral, liszttel, beleütöm a tojást és gyors mozdulatokkal összeállítom. Fóliába tekerve pihen egy órát a hűtőben, majd vakon sütve 15 percig és utána készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A citromkrém a trükkös rész, de nem kell parázni ettől sem. A vízfürdő fölött elkeverem a citromlevet és héját a keményítővel, simára keverem egy kis vízzel, majd mehet bele a többi víz, addig gőzölöm, amíg kezdi behúzni magát, majd bele a tojássárgáják, és a kockázott vaj. Szép, selymes krémet kell kapj a folyamat végén. Ez a krém mehet a tésztába, majd hagyd teljesen kihűlni.
A tojásfehérjét addig verjük, amíg elkezd tartása lenni, de még nem kemény. A cukorból és a vízből szirupot készítünk, nagyjából akkor jó, amikor már picit megmaradnak benne a buborékok. A forró sziruppal tovább verjük a fehérjét, amíg meg nem tartja magát.
A habot habzsákból rányomtam a pitére, aztán zsebsárkánnyal pirítottam rá.
Megjegyzések