Közösségi kert - július eleje



Eljött ez az időszak is, amire már nagyon régen várok: elkészült az első paradicsom :) Ugyanezzel az eseménnyel együtt jött a realizáció is, amitől már tartottam: túl sok növény van az ágyásban. Mint minden jó kertész, én is két dologgal nyugtatom magam. 1. a verseny jót tesz nekik, 2. legalább van, amit megehetnek a kártevők. Mert azok vannak. Levéltetvek, de azokat a katicák intézik. És igen, megjelentek a földibolhák... De a kertészkedés ilyen, you win some, you lose some, csak menni kell tovább.

 

Amit biztos, hogy meg kell tanítsak magamnak, hogy vannak fizikai határai az ágyásnak, és igen, tudom, túl sok dolgot akartam belezsúfolni egyben. Paradicsomból, ebben a setupban tényleg elég 4 db nagy és talán ugyanennyi törpe. Azt is érdemes lenne átgondolni, hogy milyen paradicsomokat akarok jövőre. Inkább a koktélt, amit az esti locsolásnál lecsipkedek és megesszük kb azonnal, vagy hajtok a nagyobb, befőzésre alkalmas paradicsomokra? 

Bár már fejben készülök az őszi-téli szezonra, de még billegek, hogy hogyan is legyen ennek a logisztikája. Hagyjam egy "nevelősorban" a káposztaféléimet vaaaaagy, szórjam őket szét a végleges helyükre és majd dolgozzam őket körbe?  Akárhanyadik kerti szezonomban is vagyok, valahogy mindig csak több kérdésem van. Ugyanakkor nagyon boldog is vagyok, hogy végre ilyen kérdéseim vannak, mert a káposztafélékkel eddig nem nagyon sikerült sikereket elérni, most pedig végre feltehetem azt a kérdést, hogy a 10+ palánta hova kerüljön.

És akkor most, hogy elmondtam, hogy túl sok minden van az ágyásban, elmondom azt is, hogy mi került még bele :) Elkészültek ugyanis az előnevelt citrom bazsalikomok, mert bazsalikomból soha nem elég :) Ebből került az ágyásba, viszont került az ágyás mögé a gerilla virágos-zöldséges részbe is, de most egy kicsit nagyobb clusterekben ültettem, hátha így jobb lesz, mint a lila. 

Egy kis patch oreganó, koriander, lestyán és lemon mint is került ki, utóbbira nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, elvileg szép nagy lila virágai lesznek. Ha hosszú, meleg nyarunk lesz, akkor kiderül, de jövőre azért előbb fogom elvetni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések